Λύσεις ασφαλείας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ50131 | Συνέντευξη στο περιοδικό για την ασφάλεια Security Manager τεύχος 82 (ΙΟΥΛΙΟΣ 2019)

nikolaou 1024x629H εταιρεία ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP δραστηριοποιείται από το 2004 με έδρα στην τοπική κοινότητα Κοίλων του Δήμου Κοζάνης και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Είναι αντιπρόσωπος της G4S στα συστήματα ασφαλείας και στις φυλάξεις και μέλος του Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε.. Η εταιρεία δεν διαθέτει μεμονωμένα προϊόντα σε τιμές λιανικής. Απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας.

Πως ασχοληθήκατε με το τομέα των υπηρεσιών και των έργων ασφάλειας και τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως φύλακας σε τοπική εταιρεία το 2000, καθαρά για βιοποριστικούς λογούς, σαν δεύτερη εργασία για επιπλέον εισόδημα. Από όσο θυμάμαι όμως τον εαυτό μου, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μου άρεσε να προσέχω, να φροντίζω, να προστατεύω τους γύρω ανθρώπους μου. Το 2002 εργάστηκα αρχικά ως συνοδός και οδηγός χρηματαποστολών στην τότε GROUP 4 και σύντομα έγινα ο μικρότερος σε ηλικία πανελλαδικά διευθυντής της GROUP 4, στο υποκατάστημά της στην Δυτική Μακεδονία. Από το 2004, αφού επένδυσα σε κτιριακές εγκαταστάσεις δραστηριοποιούμαι ως αντιπρόσωπος της G4S στην περιφερική ενότητα Κοζάνης.
Στην εργασία μου, μ’ αρέσει ο δημιουργικός της χαρακτήρας, που η κάθε μέρα της είναι διαφορετική από την προηγουμένη, που δεν έχει ρουτίνα και η συνεχής αντιμετώπιση προκλήσεων στο να δίνουμε ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας.

Πως είναι τα πράγματα σε σχέση με τις απαιτήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιήστε;

 Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε μια διάρρηξη οικίας κάθε 3,7 ημέρες ή διαφορετικά η πιθανότητα διάρρηξης της οικίας σου είναι 0,001 ανά έτος, αν είσαι κάτοικος της περιοχής (από στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα), Στην περιοχή δεν υπάρχουν πάρα πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, επίσης δεν υπάρχει τουρισμός, οπότε η ζήτηση σε θέματα ασφαλείας είναι περιορισμένη. Εμείς όμως δεν περιμένουμε τη ζήτηση, αλλά προσεγγίζουμε με το τμήμα πωλήσεων κάθε επαγγελματικό χώρο και κατοικία προσφέροντας πρώτα την ενημέρωση και μετά την κατά περίπτωση εξειδικευμένη λύση ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε άψογα με την Ελληνική Αστυνομία. Επειδή στο πελατολόγιο μας έχουμε έναν πραγματικό συναγερμό κάθε έτος, έχουμε μεριμνήσει πλέον με τις κατάλληλες διαδικασίες και οργάνωση να μην ζητάμε άσκοπα την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας πάρα μόνο όταν είναι απαραίτητο και σε πραγματικά περιστατικά.

Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές και δυνητικούς πελάτες των εταιριών εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας που συνήθως πιέζουν για χαμηλότερο κόστος και ενημερώνονται από το διαδίκτυο και διάφορα e-shops για τις τιμές των προϊόντων;

Πάντα θα υπάρχει θα υπάρχει ένας φθηνότερος. Την ασφάλεια όμως δεν μπορείς να την βρεις σε ράφι στο σούπερ μάρκες ή στο ιντερνέτ, γιατί θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες – απαιτήσεις του κάθε πελάτη και πάντα σε σχέση με τον χώρο. Να αγνοούν προσφορές της μορφής 2 ραντάρ, 7 μαγνητικές επαφές εξωτερική και εσωτερική σειρήνα. Να αναζητούν πρώτα την μελέτη ασφαλείας του χώρου τους συμφώνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια ΕΝ50131 από τον ειδικό και ανάλογα με το επιθυμητά επίπεδα ασφάλειας να διαμορφώνουν το κόστος του συστήματος. Με απλά λόγια χρειάζομαι ανιχνευτή σε κάθε χώρο και μαγνητική επαφή σε κάθε άνοιγμα, για να ξέρω μέσω του κεντρικού σταθμού πως ο κλεφτής έφυγε και δεν βρίσκεται μέσα στο σπίτι σε σημείο που δεν υπάρχει ανιχνευτής.

Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν 5.000.000 μοντέλα καμερών στον κόσμο (Alibaba) και πάνω από 6.000 τύποι ανιχνευτών στην Ελλάδα (Skroutz). Ο πελάτης πως ξέρει ποιες – ποιοι κάνουν για το χώρου του; Δεν ξέρει, απλώς με βάση την προσφορά που του δώσαμε ψάχνει συγκρίνει τις τιμές με ότι βρίσκει στο ιντερνέτ.

Ο πελάτης δεν πάει απευθείας στο e shop, έρχεται πρώτα σε μας, παίρνει μελέτη και οικονομική προσφορά και μετά παραγγέλνει τα υλικά από το e shop, αγνοώντας ή θέλοντας να παραβλέψει πως στην δικιά μας τιμή περιλαμβάνεται η αμοιβή μας για την μελέτη, η εμπειρία μας για την αποτελεσματικότατά του υλικού και πολλά αλλά.

Η τελική συμβουλή είναι μία και μοναδική, ο πελάτης θα πρέπει να επιθυμεί λύση ασφαλείας για τον χώρο του σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο για ασφάλεια ΕΝ50131. Συναγερμός στο χώρο, εσωτερικά και περιμετρικά, σύνδεση με κεντρικό σταθμό, εφεδρικός τρόπος επικοινωνίας και συντήρηση του συστήματος.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που να δείχνει πόσο προσεχτικός πρέπει να είναι κάποιος οικιακός καταναλωτής ή επιχείρηση όταν επιλέγει ποιος θα του υλοποιήσει ένα έργο εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας

Ναι θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε μια εξοχική κατοικία, όπου πριν αναλάβουμε εμείς ο ιδιοκτήτης είχε μια δυσάρεστη εμπειρία σε σχέση με το σύστημα συναγερμού που εγκατέστησε. Συγκεκριμένα Πριν από εμάς είχε αναθέσει σε ηλεκτρολόγο την ασφάλεια της εξοχικής του κατοικίας. Ο ηλεκτρολόγος εγκατέστησε δύο συναγερμούς 16 ζωνών της SIEMENS. Ο ηλεκτρολόγος είχε μάθει να δουλεύει μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο συναγερμού και τοποθέτησε αυτόν άσχετα αν ο χώρος ήθελε έναν με 32 ζώνες, δεν ήταν αδειοδοτημένος από το υπουργείο Δημόσιας τάξεως και δεν είχε απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις. Σε κάθε απόπειρα όπλισης του συναγερμού ενεργοποιούνταν οι εξωτερικές σειρήνες. Λόγο βραχυκυκλώματος στην καλωδίωση και μη επαρκής τροφοδοσίας. Η όχληση των γειτόνων ήταν έντονη με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά το σύστημα συναγερμού ενώ το είχε πληρώσει και μάλιστα ακριβά.

Εμείς αντικαταστήσαμε τους δύο συναγερμούς με έναν SPC SIEMENS WADERBLIT. Κάναμε διαχωρισμό ζωνών όπου ήταν εφικτό, ενισχύσαμε την τροφοδοσία, προσθέσαμε ασύρματους εξωτερικούς ανιχνευτές OPTEX για περιμετρική προστασία. Αναβαθμίσαμε το επίπεδο ασφάλειας από ένα σε δύο συνδέοντας τον συναγερμό στο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμών της G4S και από δύο σε τρία προσθέτοντας εφεδρικό τρόπο επικοινωνίας. Ο συναγερμός εξακολουθεί να επικοινωνεί με το Κ.Λ.Σ. ακόμη και όταν δεν λειτουργεί η σταθερή τηλεφωνική γραμμή.

Στην υπάρχουσα καλωδίωση CCTV, προσθέσαμε μόνο εξωτερικές κάμερες για βίντεο επαλήθευση των συναγερμών για μην έχουμε άσκοπη κινητοποίηση της αστυνομίας και την χωρίς λόγο αναστάτωση του ιδιοκτήτη.

Προσθέσαμε ενεργειακούς αυτοματισμούς. Ο ιδιοκτήτης απομακρυσμένα ενεργοποιεί την θέρμανση, τα φώτα, το αυτόματο πότισμα και άλλα.

Η εγκατάσταση μετά το δικό μας έργο

Θα θέλαμε να κλείσουμε με την άποψή σας για τη συμμετοχή στον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος που είστε μέλος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κλάδο μας είναι πως δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Εγκαταστάσεις συστημάτων ασφαλείας πρέπει να γίνονται από αδειοδοτημένες από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως επιχειρήσεις και όχι από κάθε ανώνυμο “ειδήμονα” που δεν είναι φορολογικά – ασφαλιστικά ενήμερος και όχι μόνο. Αυτήν την απροθυμία εφαρμογής της νομιμότητας έρχεται να την καλύψει ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενταχθήκαμε αμέσως στον Σύνδεσμο και συμμετέχουμε ενεργά. Ο σύνδεσμος είναι η μονή φωνή προάσπισης της νομιμότητας και της ενημέρωσης του τελικού καταναλωτή για το πως θα γίνει δέκτης υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Τον σύνδεσμο θα πρέπει να τον αγκαλιάσουν όλοι οι νόμιμοι εγκαταστάτες, γιατί αποτελεί εγγύηση της ομαλής και συνεχής εξέλιξης του κλάδου μας.

Copyright © 2020 omikron.tv